Τα νέα μας

Νέα και ανακοινώσεις σχετικές με το 2 ΔΣ Μυκόνου

Για τους γονείς

Αναρτήσεις με παιδαγωγικά άρθρα

Ενημέρωση

Νέα για: εκπαίδευση, Ελλάδα & κόσμο
 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

2Ο 14/θέσιο Δημοτικό Μυκόνου

Δ/νση Α/θμιας Κυκλάδων

Κωδικός Σχολείου (ΥΠΑΙΘΑ)

9290266

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Έδρα του Σχολείου

ΠΕΤΕΙΝΑΡΟΣ

84600  ΜΥΚΟΝΟΣ

Τηλέφωνο

2289029469

Τλφ:

2289028260

e-mail

2dim-mykon@sch.gr

Ιστοσελίδα

http://2dim-myk.blogspot.com/

Διευθυντής Σχολικής Μονάδας

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΛΑΒΑΡΗΣ

Υποδιευθυντής  Α

Υποδιευθυντής  Β

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΡΟΪΔΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ  ΚΟΥΚΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             

                        

          ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

                   ΚΑΙ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.& Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ

2ο 14/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ

 

 

 

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

 

 

Εισαγωγή
Με τον όρο «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας» εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση. Στο πλαίσιο αυτό ο όρος «σχολική πειθαρχία» αποκτά δημοκρατικό περιεχόμενο και αναδεικνύεται σε βασικό ποιοτικό στοιχείο του σύγχρονου δημοκρατικού σχολείου. (ΥΠΑΙΘΑ)
Ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του σχολείου είναι πλήρως εναρμονισμένος με την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι δε αποτέλεσμα γόνιμου διαλόγου, με την πλήρη συμφωνία μεταξύ του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου, των μελών του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου.
Συντάχτηκε ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μας μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων ( ΠΡΑΞΗ 01/12-09-2024, Συλλόγου Διδασκόντων), των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του οικείου Δήμου (ΠΡΑΞΗ 01/25-09-2024, Σχολικού Συμβουλίου).

 

 

 

 

 

 

 

1.      Άφιξη στο σχολείο

Η άφιξη το πρωί των μαθητών/τριών ολοκληρώνεται έως τις 8:10 που χτυπά το κουδούνι. Η έγκαιρη προσέλευση βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Οι ενήλικες γονείς και κηδεμόνες που συνοδεύουν τους μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους, δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου. Μετά το τέλος της πρωινής προσευχής κλειδώνεται η κεντρική πόρτα και απαγορεύεται η είσοδος οποιουδήποτε στο σχολείο.

 

2.      Αποχώρηση από το σχολείο

Όλοι οι μαθητές/τριες αποχωρούν από το σχολείο στις 13:15 εκτός των μαθητών/τριών που φοιτούν στο Ολοήμερο.

Οι μαθητές/τριες σε καμία περίπτωση δε φεύγουν πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και, φυσικά, αφού έχει ενημερωθεί γι’ αυτό το λόγο ο υπεύθυνος δάσκαλος της τάξης και ο Διευθυντής και έχει επιδοθεί στο συνοδό άδεια απουσίας.
Οι μαθητές/τριες που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρηση τους ή τους παραλαμβάνει το λεωφορείο, δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο πριν την άφιξη του συνοδού ή των μέσων μεταφοράς τους.
Οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί μεριμνούν για την ασφάλεια των παιδιών και μετά το πέρας των μαθημάτων έως και την αποχώρηση του τελευταίου μαθητή/τριας.
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την τελευταία ώρα αποχωρούν από την τάξη αφού έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές/τριες από αυτή.
Η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών/τριών μετά το ωράριο λειτουργίας βαραίνει αποκλειστικά το γονέα/κηδεμόνα. Οι γονείς-κηδεμόνες είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου.

Οι ενήλικες που συνοδεύουν τους μαθητές/τριες μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου, περιμένουν έξω από την είσοδο του σχολείου και οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των παιδιών τους.

 

3.      Προσευχή-Εκκλησιασμός

Όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή.

Ετερόδοξοι μαθητές/τριες έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν σ’ αυτήν, οφείλουν, όμως, να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου όσο αυτή διαρκεί.

Εκκλησιασμός των μαθητών/τριών γίνεται ευκαιριακά σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και όχι περισσότερες από μία φορά το μήνα συνοδεία των εκπαιδευτικών του κάθε τμήματος. Σε περίπτωση που ετερόδοξος μαθητής/τρια δεν θέλει να συμμετάσχει, παραμένει στο χώρο του σχολείου υπό την επιτήρηση εκπαιδευτικού που θα ορίσει ο διευθυντής.

Με ευθύνη του γονέα μπορεί να προσέλθει και μετά τον εκκλησιασμό την ώρα που θα έχει υποδειχθεί από το σχολείο.

 

 

 

 

4.      Σχολικές Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το σχολείο οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/τριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών, επειδή με τον τρόπο αυτό αισθάνονται υπεύθυνοι/ες, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.

Οι σχολικές γιορτές, εθνικές, θρησκευτικές ή άλλου τύπου εκδηλώσεις

 (π.χ. λήξης σχολικού έτους) καθώς και οι διδακτικές επισκέψεις αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγμάτωση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές/τριες απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο.
Η συμπεριφορά και οι υποχρεώσεις των μαθητών/τριών κατά τη διάρκειά τους είναι ανάλογη με το υπόλοιπο σχολικό πρόγραμμα.
Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει ενημέρωση εκ των προτέρων για κάθε περίπτωση αλλαγής του προς γονείς –κηδεμόνες οι οποίοι υποχρεούνται σε  έγγραφη συγκατάθεση .
Σε περίπτωση ημερήσιας διδακτικής επίσκεψης, απαιτείται από την προηγούμενη ημέρα η έγγραφη συγκατάθεση του γονέα. Η προσέλευση όλων των μαθητών/τριών είναι υποχρεωτική. Για την πραγματοποίηση της ημερήσιας διδακτικής επίσκεψης καθώς και για την επιλογή του προορισμού αποφασίζει ο σύλλογος διδασκόντων.
Στις σχολικές γιορτές το διδακτικό ωράριο διαμορφώνεται κατά περίπτωση και οι γονείς ενημερώνονται εκ των προτέρων για το πρόγραμμα της γιορτής (στις Εθνικές γιορτές π.χ. ορίζεται η ώρα έναρξης και η διάρκεια της γιορτής και δε λειτουργεί το Ολοήμερο).

 

5.      Φοίτηση και συμπεριφορά μαθητών/τριών – Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού – Προσέλευση και παραμονή στο σχολείο

 

Αποκλίσεις των μαθητών/τριών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στον/στην συμμαθητή/τρια, στη σχολική περιουσία, θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι η τελευταία επιλογή, χωρίς όμως να αποκλείεται η εφαρμογή των κάθε φορά ισχυόντων παιδαγωγικών μέτρων. Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των μαθητών/τριών.

H ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς, η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια.

                  Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών στο σχολείο, η αποχώρησή τους καθώς και η τακτική και ανελλιπής φοίτηση αποτελούν βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να μην απουσιάζουν από το σχολειό χωρίς σοβαρό λόγο.
Οι μαθητές/τριες επιβάλλεται να συμβιώνουν αρμονικά και να μην ασκούν οποιουδήποτε είδους βία (λεκτική, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή) προς τους συμμαθητές τους. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή παρατηρούν να αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές τους, οφείλουν να απευθύνονται στους δασκάλους των συγκεκριμένων διδακτικών ωρών ή στους εφημερεύοντες δασκάλους αν πρόκειται για διάλειμμα.
Δεν θα πρέπει να προσβάλλουν τους συμμαθητές τους για λόγους σωματικούς (π.χ. για το ύψος ή το βάρος τους), εθνικούς (π.χ. για την καταγωγή τους από άλλη χώρα), θρησκευτικούς (π.χ. τους μουσουλμάνους) ή φυλετικούς (π.χ. χρώμα δέρματος, μαλλιών).
Δεν θα πρέπει να διαδίδουν φήμες ούτε να αποκλείουν συμμαθητές τους από ομαδικές δράσεις του σχολείου παρακινώντας και άλλους να κάνουν το ίδιο ή να τους ειρωνεύονται και να τους ασκούν κακόβουλη κριτική.

Θα πρέπει να βοηθούν τους μαθητές των μικρών τάξεων στα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζουν (π.χ. να τους δίνουν χώρο για παιχνίδι ή αν έχουν τραυματιστεί).
Η συμπεριφορά των μαθητών/τριών θα πρέπει να είναι ευγενική και κόσμια προς δασκάλους και συμμαθητές σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο.
Δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε χρήση ή φθορά πραγμάτων συμμαθητών τους που δεν τους ανήκουν.
Θα πρέπει να φροντίζουν να κρατούν καθαρά τα σχολικά τους βιβλία και τετράδια και να έχουν τα απαραίτητα για το καθημερινό πρόγραμμά τους φροντίζοντας να μην τα ξεχνούν.
Την ώρα του μαθήματος, δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφών, αναψυκτικών,  τσίχλας και η άσκοπη μετακίνηση.

Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν δυνατά κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Πρέπει να σηκώνουν το χέρι τους όταν πρόκειται να απευθυνθούν στον διδάσκοντα.
Δεν επιτρέπεται να τρέχουν στους διαδρόμους του σχολείου ούτε να κατεβαίνουν πηδώντας τις σκάλες.
Οι μαθητές/τριες φροντίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους στους κάδους και όσα ανακυκλώνονται στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν στις αίθουσες, ώστε οι αίθουσες  και το γενικά το σχολείο να είναι καθαρά.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές/τριες βγαίνουν στο προαύλιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους. Μόνο σε περίπτωση κακοκαιρίας παραμένουν στους διάδρομους του κτιρίου υπό την επιτήρηση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Κανένας μαθητής/τρια δε μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή τις ώρες που παραμένουν στο Ολοήμερο τμήμα δεν επιτρέπεται να εισέρχονται σε άλλες αίθουσες ή βοηθητικούς χώρους του σχολείου (π.χ. αποθήκες) ούτε να γράφουν ή να ζωγραφίζουν άσκοπα στους πίνακες.
Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για έξοδο οι μαθητές/τριες δεν σηκώνονται ούτε αποχωρούν χωρίς την άδεια του εκπαιδευτικού.
Όταν το κουδούνι χτυπήσει για μάθημα οι μαθητές/τριες κάθε τάξης μπαίνουν σε σειρές στο προαύλιο όπως στην πρωινή προσευχή και προσέρχονται στην αίθουσα διδασκαλίας ανά τάξη, χωρίς να τρέχουν ή να τσακώνονται με τη συνοδεία του διδάσκοντα εκπαιδευτικού . Κάθονται στις θέσεις  τους χωρίς να περιφέρονται στους διαδρόμους ή να φωνάζουν.
Λίγο πριν την λήξη του σχολικού ωραρίου οι μαθητές/τριες τακτοποιούν, όσο είναι δυνατόν, την αίθουσα (καρέκλες, θρανία και σκουπίδια) και κάθε Παρασκευή τοποθετούν τις καρέκλες πάνω στα θρανία για τον καλύτερο καθαρισμό της αίθουσας. Χρησιμοποιούν μόνο τις τουαλέτες σύμφωνα με το φύλο τους και τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (π.χ. τα χαρτιά στους κάδους, τακτικό πλύσιμο χεριών, κλείσιμο της βρύσης). Δεν εισέρχονται σε τουαλέτες άλλου φύλου για κανένα λόγο.
Οι μαθητές/τριες δε γράφουν ούτε χαράζουν τους τοίχους και τα θρανία του σχολείου. Οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο αντικείμενα πολύτιμα ή επικίνδυνα.

Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Οι μαθητές/τριες οφείλουν να προσέχουν τα έπιπλα και τις εγκαταστάσεις του σχολείου. Στις περιπτώσεις εκείνες που αποδεδειγ
μένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια, αν είναι ενήλικος/η. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/τη μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα/ ασκούντα την επιμέλεια στον οποίο αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.

Η χρήση και κατοχή κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου δεν επιτρέπεται στο χώρο του σχολείου.
Οι μαθητές/τριες δεν αποχωρούν ποτέ από το χώρο του σχολειού χωρίς άδεια του δασκάλου τους και χωρίς τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.
Ενημερώνουν άμεσα τον δάσκαλο τους αν ενοχληθούν από κάποιον ενήλικα εντός του σχολείου.
Όλες οι εργασίες των μαθητών που αναρτώνται στους χώρους του σχολείου γίνονται σεβαστές από όλους και φροντίζουμε να τις διατηρούμε σε καλή κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι μαθητές/τριες δεν παίζουν με κλαδιά, ξύλα, πέτρες ή οτιδήποτε άλλο έχει απαγορευτεί από το Σύλλογο Διδασκόντων (π.χ. μπάλες). Δε σκαρφαλώνουν στα δέντρα και στα κάγκελα του προαυλίου. Δε καταστρέφουν τα λουλούδια και τα δέντρα και δεν ρίχνουν χαλίκια στο προαύλιο από τη δεύτερη αυλή του σχολείου- στην οποία απαγορεύεται αυστηρά η πρόσβαση. Δεν αφήνουν τις βρύσες ανοιχτές.

 

6.      Παιδαγωγικός έλεγχος – Κυρώσεις

Παρότι προτιμάται η θετική ενίσχυση των μαθητών/τριών, θα πρέπει αυτοί να συνειδητοποιήσουν ότι για κάθε παραβατική πράξη τους, θα υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους,. ώστε να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.
Στο παιδαγωγικό αυτό πλαίσιο οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι οι:

α.Παρατήρηση
β.Επίπληξη
γ.Παραπομπή στον διευθυντή
δ.Ενημέρωση γονέων
ε.Ενημέρωση Συλλόγου Διδασκόντων
στ.Ενημέρωση Σχολικού Συμβουλίου
ζ.Αλλαγή τμήματος
η.Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος

Αρμόδια όργανα για την επιβολή των ποινών των περιπτώσεων α, β και γ είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, της περίπτωσης δ ο Διευθυντής με τον εκπαιδευτικό της τάξης, των ε, στ και ζ ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων και της η ο Σύλλογος Διδασκόντων με τη συναίνεση του γονέα και του Σχολικού Σύμβουλου. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται.

 

 

 

 

7.      Διδακτικό προσωπικό

Οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται έγκαιρα στο σχολείο και δεν παραβιάζουν το χρόνο έναρξης και λήξης των μαθημάτων.
Παρίστανται στην πρωινή προσευχή των μαθητών και φροντίζουν για την ευταξία της τάξης τους.
Με το χτύπημα του κουδουνιού πηγαίνουν προς τις αίθουσες διδασκαλίας ταυτόχρονα με τους μαθητές/τριες.
Δεν επιτρέπουν την έξοδο μαθητή/τριας από την αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο με εξαίρεση την περίπτωση σωματικής ανάγκης (τουαλέτα - νερό).
Ενημερώνουν τους γονείς και κηδεμόνες για τη συμπεριφορά και την επίδοση των μαθητών/τριών. Καθορίζεται συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας από τον υπεύθυνο δάσκαλο της τάξης, κατά την οποία οι γονείς μπορούν προαιρετικά να συζητήσουν μαζί του ο,τιδήποτε τους απασχολεί. Οι προγραμματισμένες ομαδικές συναντήσεις με τους γονείς πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του/της δασκάλου/λας.
Οι εκπαιδευτικοί επιμελούνται την ποιοτική διδασκαλία των μαθημάτων τους, με τη χρήση κατάλληλων εποπτικών μέσων που υπάρχουν στο σχολείο.
Σέβονται το χρόνο διαλείμματος των μαθητών/τριών.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, έχουν απενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα. Εάν χρειαστεί να επικοινωνήσουν με γονείς χρησιμοποιούν το τηλέφωνο του γραφείου.
Αποχωρούν τελευταίοι από την τάξη την ώρα της λήξης των μαθημάτων.
Οφείλουν, και όταν ακόμη δεν είναι εφημερεύοντες, να επεμβαίνουν σε περίπτωση ανάγκης, διευκολύνοντας την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.
Φροντίζουν για την ασφάλεια των μαθητών/τριών και την τήρηση της τάξης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο και κατά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, που γίνονται με ευθύνη του σχολείου.
Σέβονται την προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα κάθε μαθητή/τριας που οφείλονται σε κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες του μαθητή.
Σε περίπτωση συμμετοχής σε απεργία ή στάση εργασίας ενημερώνουν τη Διεύθυνση του σχολείου από την προηγούμενη ημέρα ή αυθημερόν πριν από τις 8:00. Για να μη ταλαιπωρούνται οι μαθητές/τριες που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές, καλό θα ήταν να ενημερώνονται από την προηγούμενη ημέρα. Σε περίπτωση μη ενημέρωσης θα θεωρούνται απόντες.
Αναφέρουν στο Διευθυντή του σχολείου κάθε υποψία που έχουν για τυχόν οικογενειακή κακοποίηση μαθητή/τριας και φροντίζουν να ενημερώνονται για άλλα προβλήματα υγείας ή ιδιαιτερότητες των μαθητών τους.
Τηρούν την απαραίτητη εχεμύθεια σχετικά με τις αποφάσεις και συζητήσεις στον Σύλλογο Διδασκόντων για τις επιδόσεις ή τη συμπεριφορά των μαθητών/τριών και για κάθε άλλο θέμα που αφορά συμβάντα στον χώρο του σχολείου.
Αξιοποιούν τη σχολική ιστοσελίδα , έχοντας την ευθύνη για ό,τι αναρτούν σε αυτή.
Συνεργάζονται μεταξύ τους, ειδικά όταν διδάσκουν στο ίδιο τμήμα, και σέβονται τις απόψεις όλων των συναδέλφων χωρίς να υποτιμούν το διδακτικό αντικείμενο κανενός.
Οι εκπαιδευτικοί με την εν γένει συμπεριφορά τους οφείλουν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ήρεμου, ευχάριστου και συνεργατικού κλίματος μέσα στο σχολείο. Πρέπει να διαθέτουν αξιοπρέπεια και κύρος που συμβιβάζονται με το ρόλο τους. Τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητο να τις διέπει ο αμοιβαίος σεβασμός και να τις χαρακτηρίζει η ειλικρινής, συναδελφική και ανθρώπινη επικοινωνία. Ανάλογη σχέση συνεργασίας και επικοινωνίας πρέπει επίσης να καλλιεργείται ανάμεσα σε αυτούς και το Διευθυντή του σχολείου.

 

8.      Έκθεση αποτίμησης – ανατροφοδότηση –προτάσεις βελτίωσης

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του Σχολείου και τις, κατά καιρούς, Αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του. Ο κοινά συμφωνημένος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από τους μαθητές/τις μαθήτριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες, με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους, ώστε να έχει πληρότητα, γενική αποδοχή και εφαρμογή, αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Σχολείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή/τη Διευθύντρια του Σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων/Διδασκουσών, καθώς και από τον Συντονιστή/τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 

 

9.      Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας –Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Το σχολείο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την οικογένεια του/της μαθητή/τριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και φορείς, των οποίων όμως ο ρόλος είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο πρώτος που ενημερώνεται σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας/ ασκών την επιμέλεια, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και σεβασμό.
Οι γονείς- κηδεμόνες μπορούν και πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον υπεύθυνο δάσκαλο/λα της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης. Οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο και στο τέλος κάθε τριμήνου, κατόπιν πρόσκλησής τους για τη παραλαβή της βαθμολογίας και για ενημέρωση. Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά τους  ή δέχονται στον λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (
email)  και ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του σχολείου.
Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στο δάσκαλο της τάξης και στη διεύθυνση του σχολείου  κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.


Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει ή να τιμωρεί οποιονδήποτε μαθητή/τρια στο χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το γνωστοποιεί στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (του μαθητή/τριας που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια —αν δεν επιλυθεί— στον Διευθυντή.
Γενικότερα, κανένας εξωσχολικός ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς προφορική άδεια εισόδου.
Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή/τριας έχει μόνος την κηδεμονία του παιδιού του, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το σχολείο.
Σε περίπτωση απουσίας μαθητή/τριας και ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο.
Ο γονέας-κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν αποδεδειγμένα από το παιδί του στη σχολική περιουσία
σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023..
Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των συλλογικών τους οργάνων και να συνδράμουν στη εύρυθμη λειτουργία τους.

 

10.   Δανειστική Βιβλιοθήκη
Στο σχολείο λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, ενταγμένη στο Δίκτυο του ΥΠΑΙΘΑ  με υπεύθυνους  εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Κάθε μαθητής/τρια μπορεί να δανειστεί βιβλία σύμφωνα με τους όρους που έχουν τεθεί από το δάσκαλο της τάξης.
Τα δανειζόμενα έντυπα της βιβλιοθήκης πρέπει να επιστρέφονται σε καλή κατάσταση, αλλιώς ο μαθητής/τρια οφείλει να τα αντικαταστήσει με άλλα καινούργια.

 

 

11.  Ιστοσελίδα σχολείου: http://2dim-myk.blogspot.com/

Το σχολείο διαθέτει και λειτουργεί επίσημη ιστοσελίδα. Κάθε εκπαιδευτικός του σχολείου μπορεί να αναρτά σε αυτή, μετά από συνεννόηση με το Διευθυντή και την υπεύθυνη σύνταξης, ότι θεωρεί σχετικό με το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου. Οι αναρτήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται επώνυμα και αυτοί φέρουν την ευθύνη γι’ αυτές. Με ευθύνη των εκπαιδευτικών μπορεί να γίνονται αναρτήσεις και από τους μαθητές/τριες της τάξης τους. Και σε αυτή την περίπτωση την ευθύνη της ανάρτησης έχει ο εκάστοτε εκπαιδευτικός και όχι οι μαθητές/τριες.
Στην ιστοσελίδα μπορούν εάν ζητηθεί, να αναρτώνται ανακοινώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που αφορούν τη δράση και τη λειτουργία του.
Ο Διευθυντής και όλο το προσωπικό μεριμνά για την ασφάλεια των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών στο Διαδίκτυο και ακολουθεί τις σχετικές οδηγίες του Π.Σ.Δ.

 

 

 

12.  Βοηθητικό προσωπικό

(Ε.Ε.Π/Ε.Β.Π - Καθαρίστρια- Σχολικοί τροχονόμοι)

Η καθαρίστρια και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό οφείλουν να βρίσκονται στο σχολείο στο καθορισμένο ωράριό τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Η καθαρίστρια οφείλει να ασφαλίζει κάθε υλικό που τυχόν μπορεί να βλάψει τους μαθητές/τριες και να κρατά την αποθήκη της πάντα κλειδωμένη.
Η καθαρίστρια και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό απευθύνονται στον Διευθυντή για τα τυχόν προβλήματά τους και δέχονται παρατηρήσεις και εντολές για το έργο τους μόνο από αυτόν.
Οι εκπαιδευτικοί δεν απευθύνονται στο βοηθητικό προσωπικό για ό,τι σχετίζεται με το έργο τους, αλλά αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους στο Διευθυντή για τα περαιτέρω.
Το βοηθητικό προσωπικό οφείλει να απευθύνεται στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με τον δέοντα σεβασμό και να περιορίζεται αυστηρά στα καθήκοντά του.

 

 

 

 

                                                                    Μύκονος,  Σεπτέμβριος  2024

                                                                                  Ο Διευθυντής

 

                                               Φραγκίσκος  Ιωα. Λάβαρης

 

 

 

                                                   Εγκρίνεται

 

 

Η Σχολική  Σύμβουλος

 

………………………………………………

 

Ημερομηνία: …………………………………..

       Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης

 

………………………………………………

 

Ημερομηνία: ……………………………………

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Μοναδικοί επισκέπτες

Flag Counter

Συνολικές προβολές σελίδας

Φίλοι

2ο Δημοτικό σχολείο Μυκόνου. Από το Blogger.

Μετάφραση σε άλλη γλώσσα (translate)